2009. június 4., csütörtök

KERTGONDOZÁS


Nincs is annál szebb ha a saját szép ápolt kertünkben ihatjuk meg a kávénkat, vagy a jól megérdemelt sörünket egy fárasztó nap végén. Egy klassz kerti parti, vagy sütögetés a barátokkal, családunkkal. Viszont ehhez nem árt tudnunk egy két hasznos tudnivalót.

Gyepszellőztetés:Gyepszellőztetéssel a fű közül a mohát és az apróbb növényi hulladékot lehet kitisztítani. A gyepszellőztetőgép pálcái a földet is meglazítják, akadályozva ezzel a gyepes területek tömörödését. Mi pálcás gyepszellőztetőgéppel dolgozunk, melynek további előnye, hogy az automata öntözőfejeket nem sérti meg, és a füvet kíméletesen tisztítja, anélkül hogy kiforgatná a füvet. A egészséges növekedéséhez a gyepszellőztetés elengedhetetlenül fontos.

Tavaszi indító gyeptrágyázás:A fű tápanyagigényét leghatékonyabban a tavaszi indítótrágyázással lehet pótolni. Bőséges tavaszi gyeptrágyázás elegendő tápanyagot szolgáltathat a fűnek az egész vegetációs időszakra.


Rendszeres fűnyírás:A gondozott kert legfontosabb részét a jól ápolt gyepfelület jelenti. A téli időszak utáni ápolási, szellőztetési munkák, majd az esetleges frissítés, gyommentesítés, de mindenekelőtt a rendszeres, sűrű öntözés és a rendszeres nyírás varázsolja széppé a kert fűvel borított tágas tereit. A gyepet legkésőbb október végéig nyírhajuk, különben megsínyli a telet. Ilyenkor gyomláljunk is. A levágott füvet gondosan gereblyézzük össze. Az így kezelt gyepfelület télen is mutatós. Ha erősebben elkezd hullani a lomb, három - négy naponta gereblyézzük össze. Ha a lombot a gyepen hagyjuk, a gyep kipusztulhat.

Cserjék, fák metszése:Kertünk növényei a megfelelő fejlődéshez bizonyos időszakonként metszést igényelnek. Ez a legtöbb esetben az ifjítást szolgálja, de van, hogy beteg részek leválasztására, vagy a veszélyes, túlnőtt ágak lefűrészelésére is szükség van.
A metszések szakszerű elvégzése növeli kertünk esztétikai értékét.


A virágok kiültetése gondozása:A virágágyak dekoratív és feltűnő ékességei kertünknek. Nemcsak kialakításuk jelent nagy feladatot, hiszen ahhoz, hogy sokáig szépek, szemnek tetszőek maradjanak, folyamatos gondoskodást igényelnek.
Az elpusztuló növényeket, egynyáriakat érdemes rendszeresen pótolni, szükség szerint tápanyagról és gyomlálásról is gondoskodni kell.
Egy szépen rendezett virágágy egész évben díszíti a kertet.

Mi a teendő a tavasz jöttével
:

* Mihelyt beáll a fagymentes száraz idő, kezdjük el az örökzöldek, főleg az erősen vízigényes és öntözőrendszerhez szoktatott tuják öntözését. Ez elsősorban csapadékszegény teleken fontos. Öntözés előtt a növény körüli talajt lazítsuk fel ásóval, hogy a víz könnyen behatolhasson a gyökerekhez. Az öntözést inkább ritkán de alaposan végezzük el, mint gyakran de kevés vízzel. Öntözés után a talajt tőzeggel vagy istállótrágyával takarjuk le, így nehezebben szárad ki a föld felszíne.
* Amikor a talaj teljesen kiengedett, az ősszel telepített bokrokat nézzük meg, hogy nem fagytak-e fel. A talaj fellazulásának mértéke határozza meg, hogy elegendő-e a növény töve körül a talaj megtaposása, vagy újra kell ültetnünk. Amennyiben a talaj csak mérsékelten nedves, ajánlatos megöntözni.
* Az ősszel nem visszametszett, újonnan telepített díszcserjéket legkésőbb március végéig metsszük vissza. A törpecserjékre és a tűlevelűekre ez természetesen nem érvényes, ha megfelelő nagyságú konténerben vásárolták meg őket, és a gyökérlabda nem sérült meg az ültetés során. Az őszi telepítésű cserjék metszésénél figyelembe kell venni, hogy a cserje ágaiból erős vázat szeretnénk képezni, így a gyengén növekedő fajoknál egyharmadukra, az erősebb növekedésűeknél pedig felére vágjuk vissza az ágakat. A cserje alakjának kialakítása a következő évek feladata.

* A hónap vége felé, ha az időjárás kedvező cserjéinket és rózsáinkat ki kell takarni és meg kell metszeni mielőtt a rügyeik túlságosan megduzzadnának. A A rózsák főképp azokon a hajtásokon virágoznak, amelyek az előző évi hajtásokból fejlődnek. Annak érdekében, hogy erős, szép és nagy virágot hozó hajtások fejlődjenek viszonylag erősen metsszük vissza a töveket. A visszametszést az egyes fajok növekedési erélyéhez mérten kell elvégezni. A gyengén növekedőket három erős, jól fejlett szemre, az erősen növekedőket öt-hat szemre vágjuk vissza. Emellett az összes, előző évben fejlődött gyenge hajtást távolítsuk el, mert azok úgysem hoznának tetszetős virágokat. Ha a bokor túl sűrű, ritkítsuk meg.
* Március végén megkezdhetjük azoknak az évelőknek az ültetését melyek nyáron és ősszel virágoznak. A tőosztásnak és az átültetésnek is most van itt az ideje. A túl nagyra nőtt évelőket óvatosan ássuk ki úgy, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg. A tőosztásnál ügyeljünk arra, hogy minden szétválasztott növényrészen több, egészséges hajtáscsúcs legyen. A gyökereket kicsit vágjuk vissza. A szétosztott töveket, ha lehetőség van rá azonnal ültessük be új helyükre, megakadályozva a kiszáradásukat. Évelőknél ügyeljünk arra, hogy ugyanazt a fajt ne ültessük ugyanarra a helyre.
* Ha a kert bármely részére gyorsan akarunk valami színeset varázsolni, egynyári növényeket telepítsünk. Ezt az egyszerű megoldást érdemes választani az új kerttulajdonosoknak, aki hamar akar szép területeket gyorsan létrehozni kertjében, de a már beállott kert is feldíszíthető ily módon. Az egynyári növények jól használhatóak üres helyek kitöltésére, virágládákba ültetve, tökéletes díszek az erkélyen, a teraszon vagy a járda mellett. Ne felejtsük el azonban, hogy az egynyári virágágyak munkaigényesek, ne ültessünk többet, mint amennyinek a gondozását kényelmesen megtudjuk oldani. A növények magjait elvethetjük saját magunk, és csíráztathatjuk őket a szobában egy melegebb ablakpárkányon, vagy megvásárolhatjuk a már virágzó növényeket kertészeti árudákban a nyár elején. Addig ne ültessük el őket még a fagyveszély el nem múlik. Az egynyári növényeknek jó talajra, sok napsütésre és megfelelő védett helyre van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Ha azt akarjuk, hogy folyamatosan virágozzanak, gyakran kell öntözni, tápoldatózni őket, és az elnyílt virágokat rendszeresen el kell távolítani róluk.

http://www.youtube.com/watch?v=S2Caz1MinNM

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése